Tips på bloggar som handlar om ekonomi

Tips på bloggar som handlar om ekonomi

Reporänta, styrränta, effektiv ränta, borgenär – det finns många termer som kan vara svåra att förstå för den som inte är insatt. Många svenskar idag är inte särskilt insatta i ekonomi överlag. Detta trots att vi lånar mer än någonsin och har mycket kontakt med banker och banktjänstemän. Det finns dock vissa fördelar med att få en djupare förståelse för ekonomi. Den största är att det kan hjälpa dig att sköta din privatekonomi på ett bättre sätt.

Consector förklarar

Consector är ett företag som jämför räntor och villkor hos olika banker. På deras hemsida har de en blogg där de förklarar ekonomi för den som vill lära sig mer. Här skrivs det bland annat om privatlån, blancolån, bolån och kreditkort. Alla de här sakerna är saker som gör att du kan sköta din privatekonomi bättre genom att få en bättre kännedom om dem. Detta förutsatt att du har någon form av lån eller ett kreditkort.

 

Consectors blogg riktar sig just till privatkonsumenten. Här behöver du inte traggla dig genom rader av avancerade teser och annat – nästan allt som du lär dig kan appliceras på din egen ekonomi.

 

Läs bloggen här.

Cervenkas pengar

Visserligen en blogg som inte uppdaterats på ett bra tag, men som ändå innehåller vassa och intressanta inlägg. Skribenten bakom inläggen är Andreas Cervenka på SvD näringsliv. Bloggen riktar sig både mot svensk och internationell ekonomi och har ett tydligt fokus mot finanskrisen, samt de konsekvenser som den har fört med sig.

 

Även om just den här bloggen har några år på nacken, arbetar Cervenka fortfarande för Svenska Dagbladet, där han regelbundet skriver om ekonomiska frågor. Han har rosats många gånger om för sitt skrivande och vann bland annat Guldspaden 2015. Även den som inte är särskilt insatt i ekonomi kan fatta tycke för hans artiklar. Trots att de ofta handlar om ganska avancerade frågor, är de som regel lättlästa så att även den om inte är insatt kan förstå. Den som vill läsa de lite nyare artiklarna kan gå in på SvD, söka på hans namn och sedan få fram dem.

 

Läs bloggen här.

 

Rika Tillsammans

Rika Tillsammans är en blogg för den som vill lära sig mer om privatekonomi. Här får du information som de allra flesta kan använda sig av, oavsett om du har ett banklån, är skuldfri. På bloggen finns över 900 artiklar så att nästan alla kan hitta något matnyttigt, oavsett sin ekonomiska situation. Bloggen drivs av Jan Bolmeson som har skrivit på bloggen sedan 2007.

 

Läs bloggen här.