Bloggskola

Bloggskola: Hur bloggar man?

 

Hur gör man för att börja blogga? Vad ska man tänka på när man skapar en blogg och när man skriver? Här kommer en introduktion för dig som är på väg att skapa din allra första blogg.

 

Ett namn som fastnar

Det är viktigt med ett bra namn på din blogg. Ett namn som läsarna ska kunna uppfatta som intressant och gärna något som de lätt kommer ihåg. Sen skadar det förstås inte om man redan i bloggnamnet kan få en aning om vad bloggen i huvudsak kommer att handla om.

 

Välj bloggportal eller skapa en hemsida

Det finns många bra bloggportaler att välja bland. Fördelen med en bloggportal jämfört med en egen hemsida är att man blir en del av en blogg-gemenskap. Det kan hända att ditt just skrivna inlägg kommer upp i ett gemensamt flöde över nypublicerade inlägg, och då kan allt fler hitta till dig.

 

Det går också att starta exempelvis en egen webbsida där man har en blogg. Fundera på om det kommer att kännas ensamt i längden. Om du bloggar för en sida som redan har ett uppbyggt flöde av besökare, eller om du är duktig på marknadsföring, så behöver det inte vara något problem, men det kan ta lite längre tid för dig att bygga upp en skara följare.

 

Skriv regelbundet

Har du startat upp en blogg, så är det bara att börja skriva. Vill du bygga upp en relation med läsarna till din blogg är det viktigt att bloggen uppdateras ofta med nya inlägg. Kvalité är dock viktigare än kvantitet. Skriv sådant som folk vill läsa (och inte sådant de redan har läst).

 

Marknadsföring med sociala medier

Känner du dig hemma i sociala medier, så nyttja dem till din blogg. Kanske kan du med en enkel delningstjänst se till publicera en länk till dina nyskrivna blogginlägg på såväl Facebook som twitter.  Har du en blogg med många foton eller filmklipp kan du också få stor nytta av Instagram. Se nyttan i de sociala medier som finns. De är fyllda av besökare, och ett sätt att nå besökarna, är att ta informationen dit.

 

Skapa relationer

Vill du att andra bloggare ska läsa din blogg? Ta då första steget och läs andras blogger. Var positiv och kommentera gärna intressanta inlägg. Bygg upp en sorts vänskap och trevlig stämning. De andra bloggarna kommer se vem du är, och de andra som läser din kommentar kommer att kunna följa din länk till din egen blogg.