Tips på bloggar som handlar om ekonomi

Tips på bloggar som handlar om ekonomi

Reporänta, styrränta, effektiv ränta, borgenär – det finns många termer som kan vara svåra att förstå för den som inte är insatt. Många svenskar idag är inte särskilt insatta i ekonomi överlag. Detta trots att vi lånar mer än någonsin och har mycket kontakt med banker och banktjänstemän. Det finns dock vissa fördelar med att få en djupare förståelse för ekonomi. Den största är att det kan hjälpa dig att sköta din privatekonomi på ett bättre sätt.

Consector förklarar

Consector är ett företag som jämför räntor och villkor hos olika banker. På deras hemsida har de en blogg där de förklarar ekonomi för den som vill lära sig mer. Här skrivs det bland annat om privatlån, blancolån, bolån och kreditkort. Alla de här sakerna är saker som gör att du kan sköta din privatekonomi bättre genom att få en bättre kännedom om dem. Detta förutsatt att du har någon form av lån eller ett kreditkort.

 

Consectors blogg riktar sig just till privatkonsumenten. Här behöver du inte traggla dig genom rader av avancerade teser och annat – nästan allt som du lär dig kan appliceras på din egen ekonomi.

 

Läs bloggen här.

Cervenkas pengar

Visserligen en blogg som inte uppdaterats på ett bra tag, men som ändå innehåller vassa och intressanta inlägg. Skribenten bakom inläggen är Andreas Cervenka på SvD näringsliv. Bloggen riktar sig både mot svensk och internationell ekonomi och har ett tydligt fokus mot finanskrisen, samt de konsekvenser som den har fört med sig.

 

Även om just den här bloggen har några år på nacken, arbetar Cervenka fortfarande för Svenska Dagbladet, där han regelbundet skriver om ekonomiska frågor. Han har rosats många gånger om för sitt skrivande och vann bland annat Guldspaden 2015. Även den som inte är särskilt insatt i ekonomi kan fatta tycke för hans artiklar. Trots att de ofta handlar om ganska avancerade frågor, är de som regel lättlästa så att även den om inte är insatt kan förstå. Den som vill läsa de lite nyare artiklarna kan gå in på SvD, söka på hans namn och sedan få fram dem.

 

Läs bloggen här.

 

Rika Tillsammans

Rika Tillsammans är en blogg för den som vill lära sig mer om privatekonomi. Här får du information som de allra flesta kan använda sig av, oavsett om du har ett banklån, är skuldfri. På bloggen finns över 900 artiklar så att nästan alla kan hitta något matnyttigt, oavsett sin ekonomiska situation. Bloggen drivs av Jan Bolmeson som har skrivit på bloggen sedan 2007.

 

Läs bloggen här.

Temaförslag på ny blogg 2017

Vad ska man skriva om? Många bloggare väljer att skriva om en del av sin egen vardag. Visst finns de som inte utelämnar någonting, men kom ihåg att bloggen kommer finnas kvar länge på nätet. Skriv ingenting som kan skada ditt eget varumärke i framtiden. Saknar du idéer om vad din blogg ska handla om, så kommer här några härliga och populära förslag:

 

Mat & Hälsa

Dieter är alltid populära. Vilken diet det rör sig om kan variera, ibland har det varit GI andra gånger stenålderskost eller vegan-mat. Oavsett är det populärt, det finns en inneboende vilja hos alla att må bra. Dessutom har man som matbloggare helt fantastiska möjligheter att fotografera spännande och lockande bilder. Matbilder drar nämligen mer eller mindre alltid blickarna till sig.

 

Ditt mode

Har du tänkt på att det oftast är andra som styr modet. Vilka kläder som är populära och vilka som är omoderna. Vilka färger som är rätt om man vill vara extra trendig? Stig själv in i den rollen. Visa ditt mode och dina genuina tankar om kläder och accessoarer. I takt med att din blogg växer kanske du själv blir en av dom som påverkar och inspirerar.

 

Bryt könsnormer

Det är fortfarande starkt efterlängtat med starka röster som vågar bryta könsnormerna: Som man är det okej att visa känslor, att bära vita konståkningsskridskor eller kjol. Som kvinna ska det vara självklart att man får ta plats i debatten, i löneanspråken, i aktiehandeln eller hockeyklubben. Den som inte identifierar sig som kvinna eller man har all rätt i världen att bli respekterad istället för ifrågasatt. Fortfarande behövs många röster i bloggvärlden som lyfter genusfrågan.

 

Miljö & klimat

Kan man lyfta så allvarliga ämnen som miljöfrågan i en blogg utan att det blir tråkigt? Svar ja. Exempelvis genom vackra miljö-, landskaps- eller djurbilder och kortare tankeväckande texter. Eller varför inte tipsa om affärer att handla i för den som vill handla mer ekologiskt?

 

Livet genom din hunds ögon

Varför inte beskriva dagen utifrån din hund. Ta vackra kort på hunden i olika situationer och lägg gärna till några videoklipp emellanåt.

Gör som Dagny Carlsson

Trodde du att bloggande bara var till för ungdomar i övre tonåren som visar upp sitt senaste klädinköp genom att fotografera sin spegelbild i helkroppsformat? I så fall har du inte hört talas om Dagny Carlsson. För när Dagny var 99 år gammal gick hon en datakurs, och som 100-åring startade hon egen blogg. Dagnys blogg gjorde henne till en kändis och hon deltog i flera tv-program, så som i succéprogrammet Skavlan.

 

Det fantastiska med bloggar är att ålder inte spelar någon roll. Man måste inte vara 17 eller 100, det går alldeles utmärkt att vara yngre eller äldre, eller något mittemellan. Webben är till för alla, och med bloggande kan alla göra sin egen röst hörd.

 

Många fastnar i tanken. En dag skulle jag vilja skriva en blogg, men sedan blir det inte mer. För det är en sak att vilja och en annan att göra. Det är än dock skönt att veta att det inte hänger på ålder. Visst kan man skapa en blogg samtidigt som tonårsbarnen skapar en, eller visst kan man vänta med bloggandet till man får tid över som pensionär.

 

Jag skulle vilja rekommendera dig att börja nu med en gång. Men sänk kraven. Vill du skriva en blogg, så gör det. Det måste inte bli perfekt. Bloggen kommer växa fram, och den kommer präglas av dina bra och dåliga dagar.  Bara tiden kan utvisa vad det blir av den. Hela bloggen hänger inte och väger på ett enda inlägg, utan på summan av en längre period. Vänta inte med bloggen till framtiden, för när du är pensionär kanske du har helt andra intressen än att blogga.

 

”Jag hinner inte”, tänker du så? Tiden går så fort, och måstena är många. Men att blogga skulle också kunna vara en motpol till vardagsstressen. En möjlighet att reflektera över det man faktiskt hunnit, och göra något kreativt av det. Det kanske känns som om dagen bara rusade förbi, men gjorde den det på riktigt? Vad har hänt? Har du lärt dig något idag? Vad var det bästa som hände idag? Sänk kraven. Några rader räcker. Det är dags att skriva blogg – om du vill det.

Gör din blogg till en bok!

Du vet väl om att du kan ge ut din blogg som en tryckt bok? Vare sig du skriver en mat- och receptblogg, eller en humorfylld vardagsblogg, eller en inspirerande fotoblogg så finns det massor av skäl till varför man skulle vilja tillgängliggöra bloggen även offline:

 

  • Ett smidigt och enkelt sätt för dig själv att spara dina minnen
  • Sälj boken och nå en ny läsekrets
  • Erbjud boken till ditt närmaste bibliotek och bli en lokal författare på köpet
  • Det ser professionellt ut vid exempelvis en arbetsintervju
  • Bli författare på riktigt!

 

Hur gör man då?

Via en hel del bloggportaler kan man direkt ansluta sin blogg till en webbsida som erbjuder tjänsten att göra din blogg till bok. Man väljer bara sin bloggportal på bokskaparsidan och följer instruktioner. Ofta finns även pedagogiska videos som visar hur man gör, om man föredrar att se på youtube än att läsa en text.

 

Vad kostar det?

Priserna brukar vara individuella. Ingen blogg är ju den andra lik, så längden och antalet bilder varierar. Inför beställningen av den tryckta boken räknas priset ut.

 

Tänk på upphovsrätten

När man ger ut sin blogg till bok på detta sett så kallas det för egenutgivning. Då är man själv som upphovsman ansvarig för att ha upphovsrätt på allt sitt material. Detta gäller förstås även när man publicerar det på bloggen, så följer man redan alla regler som gäller kring copyright, så kan man också känna sig trygg i publiceringen av sin bok.

 

Hur blir det med videoklippen?

Har man en blogg som till stor del består av olika videoklipp från youtube, så är det kanske ingen idé att göra om hela bloggen till en tryckt bok. Ett videklipp blir i boken bara en bildruta (oftast den rutan som representerar filmen innan man klickar på att börja titta på den). Ett annat alternativ kan i så fall göra att man inte använder sig av en automatisk tjänst för att göra om blogg till bok, utan att man istället handplockar sin bästa inlägg utan film, för att bara dessa ska ingå i den tryckta boken.